Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Streetball

 A streetball, és az utcai kosárlabda (a kettő napjainkra merőben eltér egymástól) egyre jobban elterjedt mind Magyarországon, mind külföldön. Egyre többet látni az utcán játszó játékosokat. Nincs egyesített szabályzat, azonban leginkább kétfajta szabályt használnak. Korábban híres streetball csapatnak számított az AND1, a The Notic, és a Street Handles. Jelenleg a világ élvonalába több csapat, és szervezet került. Közülük kiemelkedik a Ball Is Life Streetball Team, a S.K.Y. Streetball Syndicate, az SBA, és a Team Flight Brothers.

Streetball Játékszabályok

A streetballban mindig a fair-play szabályait kell érvényesíteni. Ez az első és legfontosabb dolog, amit egy játékosnak tudnia kell. A játék a félhivatalos szabályok szerint 3-3 ellen folyik, de az utcai csapatok általában több, 4 vagy 5 főből állnak. Cserélni a labda birtoklásakor lehet. A kezdő csapatról sorsolással a pályafelügyelő dönt. Minden egyes kosár után automatikusan a pontszerző csapat ellenfele kapja a labdát. Minden kosár és büntető egy pontot, a köríven kívüli dobás két pontot ér.

Újrakezdéskor ki kell vinni a labdát a hárompontos vonalon túlra, s ugyanott "kezeltetni" is kell az ellenféllel. Ahhoz, hogy egy csapat érvényes kosarat tudjon elérni, legalább ketten kell, hogy érintsék a labdát. A kosárlabdából ismert, a palánk alatti tartózkodás idejét korlátozó, úgynevezett három másodperces szabály ellenben itt nem létezik. Feldobás sincs, helyette a védekező csapatot illeti a labda.

Zsákolni többnyire tilos, ráadásul a palánktartó állvány és a védőszivacs nem számít a pálya tartozékának. Mérkőzésenként minden csapat egyszer kérhet időt, de az utolsó 2 percben egyszer sem. A támadó csapatnak 30 másodpercen belül dobnia kell (szándékos időhúzás esetén a pályafelügyelő az ellenfélnek ítélheti a labdát). A mérkőzés 16 pontig vagy 20 percig, de van ahol 13 pontig vagy 10 percig tart futó órával. A megadott büntetődobást a játékidő után is el kell végezni. Amennyiben a mérkőzés a játékidő leteltekor döntetlen, úgy a "hirtelen halál" dönt. A kezdőcsapatot ekkor is kisorsolják.

Ha a faultolt játékos érvényes kosarat ér el, úgy az számít, és nem jár a szabálytalanságért büntetődobás. Dobás közbeni fault után – amennyiben nem ment be – mindig büntetődobás van. A büntető elvégzése után a labda mindig az ellenfelet illeti meg – függetlenül attól, hogy a büntetődobás bement vagy sem. Az első szándékos szabálytalanság után egy büntetődobás jár, a második után a vétkes játékost ki zárják a mérkőzésről. A külön nem említett, egyéb kérdésekben természetesen a kosárlabdázás versenyszabályai a mérvadók.

Híres streetball játékosok 

  • Skip To My Lou: forradalmasította a streetballt, az AND1 legismertebb játékosa, és egyben tiszteletbeli tagja.
  • Hot Sauce: az AND1 csapatban ő az első cselek kitalálója, és kivitelezője.
  • Baby Shack: az egyik legjobb fizikumú játékos a csapatban, erőssége a windmill zsákolás.
  • The Professor: A csapat egyik leggyorsabb játékosa, ezen kívül trükkjei révén is kitűnik a csapatból.
  • Escalade: Big Escalade, aki 200cm és 166kg, nehéz megállítani.
  • Go Get It: Neve onnan származik hogy szinte minden lepattanót megszerez. Az NBA -ben is kipróbálta magát.
  • Alimoe: Már nem az AND1 csapat tagja, "around the world" elnevezésű csele az egyik leghíresebb, real trash talker, hirtelen érkező zsákolásai minden esetben elnyerik a közönség szimpátiáját.
  • Bad Santa: Becenevét onnan kapta, hogy úgy passzolt, hogy a tőle érkező labdák már szinte ajándékok voltak.
  • Silk: Az elképesztő labdakezelési képességével, gyorsaságával és pontos dobásaival bármikor át tudja venni az irányítást.
  • and1_wallpaper_7.jpg

 
 

 

KépgalériaLevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 24165
Hónap: 341
Nap: 12